Biopankit julkaisivat kansallisen katalogipalvelun

18.12.2019

Suomalaisten biopankkien digitaalisessa Fingenious-palvelussa on lanseerattu katalogityökalu, jonka avulla tutkija voi tehdä nopean esikartoituksen biopankkien näytekokoelmista. Yhdellä esiselvityspyynnöllä palvelussa tavoittaa kaikki Suomen julkiset biopankit. Myös Itä-Suomen biopankin näytteet ja niihin liittyvät tiedot ovat mukana katalogin saatavuustiedoissa ja niitä voi hakea tutkimuskäyttöön palvelun kautta.

Fingenious on ikkuna suomalaiseen biopankkiaineistoon ja biolääketieteelliseen tutkimukseen

Suomalainen biopankkitutkimus uudistuu ja tähtää kansainvälisiin läpimurtoihin sairauksien ennaltaehkäisyssä, diagnostiikassa ja hoidossa. Keväällä 2019 avattu Fingenious on Biopankkien Osuuskunta Suomen (FINBB) hallinnoima innovatiivinen digitaalinen palvelu, jonka piirissä ovat kaikki Suomen julkiset biopankit. Näitä ovat THL Biopankki sekä sairaalabiopankit Auria Biopankki, Helsingin Biopankki, Itä-Suomen Biopankki, Keski-Suomen Biopankki, Pohjois-Suomen biopankki Borealis, ja Tampereen Biopankki.

Kotimaisen Fingenious-palvelun päätavoitteina on tuoda Suomen korkealuokkainen biopankkitoiminta ja -aineisto helposti tutkijan saataville, edistää lääketieteen tutkimusta ja tuotekehitystä globaalisti sekä parantaa Suomen kilpailukykyä tutkimusympäristönä.

Nyt lanseerattu Fingenious Catalogue on tutkijoille maksuton digitaalinen esikartoitustyökalu, joka mahdollistaa näytekokoelmien tilastotason selaamisen nopealla ja yksinkertaisella haulla antaen näin kattavan kokonaiskuvan biopankkien tarjonnasta. Biopankkien toiminnan myötä näytekokoelma kasvaa ja monipuolistuu.

Fingenious Feasibility -työkalun avulla tutkija voi tavoittaa kaikki julkiset biopankit yhdellä esiselvityspyynnöllä, ja Fingenious Access -työkalun kautta voi jättää luovutuspyynnön kaikkiin sairaalabiopankkeihin. Hakemuksen etenemistä voi seurata ajantasaisesti ja hankkeen kustannusarvio toimitetaan esiselvitys- ja luovutusprosessin aikana. Harmonisoitujen prosessien ja lomakkeiden ansiosta tutkimuksen käynnistäminen on vaivatonta ja nopeaa.

Fingenious-palvelu on saatavilla osoitteessa www.fingenious.fi

Itä-Suomen Biopankin omistavat Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Essote), Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Sosteri) ja Itä-Suomen yliopisto.

Fingenious lyhyesti

  • Kaikki suomalaiset julkiset biopankit tavoitettavissa yhdellä hakemuksella
  • Nopeuttaa ja helpottaa tutkijan asiointia sekä edistää lääketieteen tutkimusta
  • Parantaa Suomen kilpailukykyä tutkimusympäristönä

Biopankit julkaisivat kansallisen katalogipalvelun