Suostumus, suostumuksen peruutus ja biopankkikielto

Biopankkitoimintaan voi osallistua kuka tahansa. Näytteiden antaminen edellyttää aina kirjallista suostumusta. Ennen suostumuslomakkeen allekirjoittamista on tutustuttava huolellisesti suostumusasiakirjaan, jossa on kerrottu biopankin toiminnasta ja biopankkitutkimuksesta.

Biopankkisuostumuksen voi milloin tahansa peruuttaa ilmoittamalla siitä kirjallisesti biopankkiin. Suostumuksen antamatta jättäminen, suostumuksen myöhempi peruuttaminen tai biopankkikielto eivät vaikuta saataviin terveydenhuoltopalveluihin tai hoitoon. Näytteiden antaminen on aina vapaaehtoista, vaikka olisi antanut suostumuksen.

Vanhojen näytekokoelmien siirto Itä-Suomen Biopankkiin tehdään julkisen tiedonannon menettelyllä. Mikäli näytteen antaja haluaa kieltää vanhojen näytteidensä siirron ja käytön biopankissa, tulee hänen tehdä kirjallinen biopankkikielto.

Miten valitsen oikean lomakkeen?

Biopankkilaki uudistuu 1.1.2024. Päivitämme parhaillaan biopankkisuostumus- ja -kieltolomakkeita. Seuraa uutisia lakimuutoksesta ja lomakkeiden päivityksestä Itä-Suomen Biopankin verkkosivuilla. Mikäli haluat kieltää tietojesi käsittelyn biopankissa, kysy ohjeet info@ita-suomenbiopankki.fi.

Huomioithan, että biopankkisuostumus tai -kielto on tehtävä oikealla lomakkeella, jotta se on voimassa.

Tarkemmat ohjeet lomakkeen valintaan.

Sähköinen biopankkisuostumus ja -kielto

Biopankkisuostumus tai -kielto on mahdollista tehdä myös sähköisesti. Sähköisen suostumuksen voi antaa täysi-ikäinen, oikeustoimikelpoinen henkilö.

Tarkemmat ohjeet sähköiseen suostumukseen ja kieltoon.

Suostumuslomakkeen palauttaminen sairaalassa

Paperisen biopankkisuostumuksen voi palauttaa myös suostumuslomakkeiden palautuslaatikkoon Kuopion yliopistollisessa sairaalassa sekä Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.

KYSissä palautuslaatikot sijaitsevat Pääsairaalan, Kaarisairaalan ja Sädesairaalan auloissa. Katso sijainti kartalta.
Karttakuva Kuopion sairaalan biopankkipostilaatikoiden sijainnista

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa palautuslaatikot sijaitsevat sairaalan pääsisäänkäynnin yhteydessä sekä J2-rakennuksen 1. kerroksen hissiaulassa. Katso sijainti kartalta.Anna sähköinen suostumus tai kielto


Vaihtoehtoisesti voit täyttää paperisen suostumuksen tai kiellon ja lähettää sen meille postitse.