Biopankkiin toivotaan lisää näytteitä Pohjois-Karjalasta

31.08.2020

Noin tuhat keskussairaalan asiakasta antanut suostumuksensa näytteenottoon

Itä-Suomen Biopankin tutkimushoitaja Marja-Leena Nuuttila haluaa kiittää kaikkia, jotka ovat jo antaneet luvan näytteenottoon. Suostumuksensa näytteenottoon on antanut jo tuhat ihmistä huhtikuusta lukien.

Lääketieteellisiin tutkimustarkoituksiin näytteitä keräävä Itä-Suomen Biopankki on tehostanut toimintansa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.

Viime talvena biopankin tutkimushoitajana aloittanut Marja-Leena Nuuttila kertoo olevansa hyvin tyytyväinen siihen, miten toiminta on lähtenyt käyntiin. Suostumuslomakkeita on huhtikuusta lähtien toimitettu 4 800 henkilölle keskussairaalan paperisen kutsun mukana. Asiakkaista noin tuhat on antanut suostumuksensa näytteenotolle.

– Olen tosi tyytyväinen, koska toiminta on uutta. Ihmisille biopankki on vielä aika tuntematon, sanoo Nuuttila, joka haluaa kiittää kaikkia suostumuksensa jo antaneita.

Potilas palauttaa lomakkeen saapuessaan vastaanotolle, ja näytteet otetaan tutkimusten yhteydessä esimerkiksi verikokeella. Suostumuksen voi antaa nyt myös sähköisesti verkkopankkitunnusten avulla koska tahansa. Lomake on lyhyt ja nopea täyttää.

Lomakkeessa kysytään, haluaako näytteen antaja tiedon, jos näytteestä selviää jotain merkittävää terveyden kannalta. Nuuttilan mukaan lähes kaikki ovat tähän mennessä ilmoittaneet haluavansa tiedon.

Biopankkitutkimuksen avulla selvitetään sairauksien syitä ja ehkäisykeinoja sekä perimän, ympäristön ja elintapojen vaikutusta sairauksien syntyyn. Tähän asti pohjoiskarjalaiset ovat voineet antaa suostumuksensa lähinnä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, jossa Itä-Suomen Biopankki on toiminut syksystä 2015.

Siinä ajassa biopankki on saanut 22 000 suostumusta ja ottanut 15 000 näytettä. Fimean valvonnassa toimii kuusi alueellista ja neljä valtakunnallista biopankkia. Itä-Suomen Biopankki on neljän sairaanhoitopiirin ja yliopiston yhteinen.

– Olen antanut suostumuksen, koska haluan olla mukana kehittämässä terveydenhuoltoa paremmaksi. Tulevaisuudessa biopankissa olevasta datasta voi olla hyötyä hoidossani, sanoo Itä-Suomen Biopankin tutkimusjohtaja, professori Arto Mannermaa.

Marja-Leena Nuuttila sanoo, että näytteenantajat tukevat tieteellistä tutkimusta ja voivat ikään kuin tallettaa lahjan tutkimuksen ja hoidon hyväksi.

Siun soten palvelujohtaja, johtajaylilääkäri Jarmo Kukkonen pitää itäsuomalaisten näytteitä tärkeinä esimerkiksi, kun kehitetään eri ihmisille sopivia lääkkeitä.

Näytteet luovutetaan tutkimukseen pääsääntöisesti ilman henkilötietoja, jolloin näytteen antajan henkilöllisyys ei paljastu. Näytteen antajan tunnistetiedot korvataan koodilla, jonka purkuavainta säilytetään erillään.

Itä-Suomen Biopankki on luovuttanut näytteitä toistaiseksi 15 tutkimusprojektin käyttöön, kertoo Arto Mannermaa. Näytteitä on käytetty esimerkiksi syöpien, diabeteksen ja neurologisten sairauksien tutkimukseen.

Ulkopuolinen asiantuntija arvioi aina, voiko näytteitä luovuttaa tutkimukseen. Näytteet ovat maksullisia. Yritysasiakkaat maksavat näytteistä enemmän kuin omien organisaatioiden tutkijat.

– Yrityskäyttöön voidaan antaa tietoja biopankkilain mukaisesti, kun hankkeessa edistetään terveyttä. Yritykset voivat pyytää näytteitä esimerkiksi rokotteen kehitykseen tai lääkeaineen vaikuttavuuden tutkimukseen, Mannermaa toteaa.

Biopankin näytteitä ja tietoja ei voida käyttää rikostutkinnassa, näytteen antajaa koskevassa hallinnollisessa päätöksenteossa eikä työsuhdetta tai vakuutussopimusta arvioitaessa. Suostumuksen näytteen säilyttämiseen voi perua milloin vain.

teksti: Aaro Virolainen
kuva: Riikka Hurri

Artikkeli on julkaistu alun perin sanomalehti Karjalaisessa 27.8.2020. Julkaistu sanomalehti Karjalaisen luvalla.

Biopankkiin toivotaan lisää näytteitä Pohjois-Karjalasta