Itä-Suomen Biopankille oma tutkimushoitaja Siun soten alueelle

02.03.2020

”Biopankkitoiminnan luomat mahdollisuudet yksilöllisen lääketieteen kehittämisen tukena ovat huikeat”, toteaa Marja-Leena Nuuttila.

Aidon innostuksen uutta työtehtävää kohtaan voi aistia hymyilevästä sairaanhoitajasta Marja-Leena Nuuttilasta. Hän on vastikään aloittanut työnsä Itä-Suomen Biopankin tutkimushoitajana Siun soten* alueella ja Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa.

Monipuolisen työuran sosiaali- ja terveysalalla tehnyt Marja-Leena kiinnostui tutkimushoitajan tehtävästä työn kouluttamis- ja markkinointiluonteen vuoksi: ”Halusin uranuurtajaksi ja aloittamaan työnteon puhtaalta pöydältä. Työssäni käynnistän biopankkitoiminnan Pohjois-Karjalan keskussairaalassa sekä koulutan ja informoin terveydenhuollon henkilökuntaa ja sihteereitä biopankkitoimintaan liittyen.”

Helmikuun alussa uuteen työhönsä tarttunut Marja-Leena kertoo biopankkitoimintaan perehtymisen alkaneen tehokkaasti. Uusi tutkimushoitaja toteaa, että Itä-Suomen Biopankin tutkimuspäällikön Arto Mannermaan sekä suunnittelija Mika Peipon tuki ja neuvot ovat olleet ensiarvoisen tärkeitä tehtävän alkutaipaleella. Biopankkitoimintaan liittyvää kouluttamista ja informointia Marja-Leena onkin jo päässyt tekemään hyvin tuloksin.

Marja-Leena kertoo, että biopankeissa tehdään työtä terveyden edistämiseksi ja että biopankkitoiminnasta hyötyvät erityisesti tulevat sukupolvet. Oman biopankkisuostumuksensa antamista harkitsevalle Marja-Leena haluaa korostaa, että suostumuksen antaminen on aina vapaaehtoista. Biopankkitutkimuksen myötä myös merkittävää, omaa terveyttä koskevaa tietoa voi olla mahdollisuus saada, mikäli tähän on biopankkisuostumuksessa antanut luvan.

*Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Teksti ja kuva: Marjo Salolahti-Koski

Itä-Suomen Biopankille oma tutkimushoitaja Siun soten alueelle